onsdag 22 mars 2023

18. Norman Russell: An Invitation to Murder



Någon gång fungerar ljudbokstjänstens tips som det är tänkt. Man har lyssnat på något och får tips om något liknande, som visar sig vara bra, rentav bättre än förväntat och/eller det man lyssnade på som genererade tipset.

Scenen för denna mordhistoria är staden Oldminster i grevskapet Oldshire. Det är en fiktiv miljö, men den verkar vara belägen någonstans i södra England, med inte alltför dåliga kommunikationer till London. Oldminster är en småstad, men har i alla fall, förutom en domkyrka som namnet anger, ett antikvariat, en synagoga, en michelinstjärnad restaurang, en nattklubb, en gaybar och en privatdetektivbyrå (samt knarkhandlare). Ett stycke utanför staden finns det obligatoriska lantgodset, som här inte har förvandlats till sjukhem eller konferensanläggning, utan hyser samma adliga familj som har bott där sedan hur länge som helst.

Nuvarande ägaren är tjugonde baron Renfield, och stället heter därmed förstås Renfield Hall. Eftersom det hela utspelar sig 2017 har han inte en downtonabbeysk tjänarstab, utan bara ett äkta par som passar upp på honom, hustrun och den giftasvuxna dottern. Egentligen har han inte råd ens med dem, men skenet måste ju upprätthållas i denna värld av regementsslipsar och titulering.

Det är som synes ett potpurri på ingredienser som många av oss har stött på tidigare i både litteratur och annan fiktion, men det hanteras kompetent och roande. Det förekommer ett par poliser och, som sagt, en detektivbyrå, men det är inte utredarna som spelar största rollen här, utan de ibland helt absurda karaktärer som antingen mördas eller misstänks ha mördat. Det är inte utan att tankarna går till Morden i Midsomer - men sämre förebilder kan man ha. Även där skulle det kunna förekomma gör-det-själv-kit för exorcism eller lorder som riskerar att bli av med sin titel på grund av ett mord på sjuttonhundratalet. Och ingen annanstans än i England skulle en sådan historia kunna placeras med bibehållen trovärdighet, även om jag förstås inte inbillar mig att detta är en realistisk skildring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar