fredag 12 juli 2024

58. Florence Parry Heide: När Trevald krympte


Den här omläsningen togs fram av en enda anledning, nämligen att jag snubblade över en uppgift om att det finns en hel trilogi om Trevald, som jag aldrig hade hört talas om. Stadsbibliotekets magasin ställde upp som vanligt, och det kommer inlägg om även de två följande.

Trevald upptäcker en morgon att han krymper, men ingen vuxen verkar ha tid att bry sig om det. Hans mamma bekymrar sig mest över att hennes kakor inte blir lika fina som fru Lakefjälls (man undrar vad hon heter i det engelskspråkiga originalet), busschauffören tror att han är sin egen lillebror, och rektorn håller ett litet anförande om hur han ser på ledarskap. Till sist hittar Trevald ett brädspel "för barn att växa med", och det gör han också, varpå allt återgår till det normala.

För en vuxen läsare är det helt uppenbart att det inte handlar om att Trevald bokstavligen krymper, men det förstod inte jag när jag läste boken första gången. Nu är det är närmast hjärtskärande historia om ett barn som ingen vuxen verkligen ser eller bryr sig om, och som lämnas att ta hand om sig själv. Som sådan är den verkligen skickligt skriven.

1 kommentar:

  1. Här: https://books.google.se/books?id=p3zRDwAAQBAJ&pg=PT4&lpg=PT4&dq=%22mrs+abernale%27s+cakes%22&source=bl&ots=zBNRe8ETou&sig=ACfU3U1rWLJLDl3dXxqXW93A7xDkhNFjAw&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwjy8dSNnaKHAxVxHxAIHSvcEtEQ6AF6BAgJEAM#v=onepage&q=%22mrs%20abernale's%20cakes%22&f=false framgår att fru Lakefjäll heter mrs Abernale i original.

    SvaraRadera