söndag 27 december 2015

125. Ralf Parland: Regnbågens död


Det här är nog inte årets mest lästa bok, en novellsamling från 1970 av en författare som avled 1995, men då inte hade publicerat något sedan 1973. I min bokhylla har den hamnat på grund av en antikvariatsnedläggning för några år sedan, då det reades ut med 50 och 75% rabatt. Jag fastnade nog för den fantasieggande titeln och det fascinerande otidsenliga omslaget. Nu kom den väl till pass med tanke på den pågående novellutmaningen (se vidare nedan).

Baksidestexten talar om tre "motivkretsar", som väl är det vi vanliga dödliga kallar teman. En handlar om "inte så avlägsna framtidsvisioner", "en följer ett mer realistiskt mönster", fast jag skulle vilja kalla det surrealistiskt, och i den tredje "återgår författaren till Karelska näset" (han var född i Viborg när staden var fyrspråkig men tillhörde Tsarryssland). Eftersom det ska rymmas tjugo noveller på bara drygt hundra sidor är de mycket korta, 4-5 sidor, men så koncentrerade att man inte gärna läser mer än ett par stycken i taget.

Några ord om framtidsvisionerna, denna svåra genre där författare ofta hamnar i sådant som att alla har varsin helikopter eller att det har varit kärnvapenkrig. Här är det inte riktigt så illa, men i titelnovellen är det år 2000 och en familj har varit på rymdresa, vilket med tanke på relativitetsteorin får vissa oönskade följder. Där förekommer också sådant som "det självständiga Katalonien", som kanske är något mer troligt idag än när novellen skrevs, men ändå känns som ett lite billigt knep. I en annan novell, "Så framt inte verkligheten" finns det rulltrottoarer och talas om "klimateländet", vilket väl är det mest aktuella. Stockholm har bytt namn till "Vällingopolis", men just det är jag lite osäker på det ska uppfattas helt allvarligt.

Jag har alltså svårt att uppskatta den här samlingen, där en del gränsar till poesi, som var Parlands mest använda medium. Det känns som om det kräver en helt annan beläsenhet än jag har - eller så är det bara konstigt. En del avbockningar i novellutmaningen blir det ju ändå:

6. En novell som har namnet på en stad i titeln: Janne från Kuopio
29. En somrig novell: Albert och vattennymferna
39. En novell av en finländsk författare: Så framt inte verkligheten
40. En novell som utspelar sig i framtiden: Regnbågens död

Det innebär att jag har tolv av fyrtio punkter kvar på listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar