onsdag 1 juni 2016

53. Joyce Porter: Scotland Yards plågoris


Den flottige och mjällige intendent Dover har inte blivit renare eller trevligare sedan första och andra boken. Den här heter i original It's Murder with Dover och är den sjunde, men den tredje som översatts. (Sedan finns det tydligen en till, av outgrundliga skäl på förlaget Harlekin.) Jag hade kanske gärna sett en bättre översättning av titeln, varför inte "Dover är rena döden", något som säkert hans överkonstapel MacGregor skulle skriva under på.

Den här gången kommer de till en lord på dekis. Han har det rentav så svårt att få ihop debet och kredit att han måste ha slottet öppet för allmänheten. Han har bara råd med en tjänare, en så kallad hovmästare, men rätt beteckning vore nog snarare vaktmästare eller alltiallo. Dessutom har han sin virrhöna till syster som oavlönad hushållerska. Värdigheten håller han däremot hårt på, men han inser också att ett lik på ägorna kan ge publicitet. Problemet är väl bara att det med Dover inblandad inte blir rätt sorts publicitet.

Dover är fullt kapabel att dra slutsatser och peka ut en mördare när det behövs. Han är däremot också oerhört fördomsfull och skrämmer gärna alla han talar med genom att fråga "Var befann ni er vid tiden för mordet?" Är de inte skyldiga så lyckas han ändå få ur dem något användbart, resonerar han. Själva gåtan och dess lösning är helt godtagbar med genrens inbyggda förutsättningar.

Det komiska den här gången är ofta centrerat till Dovers kroppsfunktioner (inte en spolningskedja går säker) och bordsskick, och även om det görs med viss finess blir det lite tröttsamt efter ett tag:
Dovers matsmältning var faktiskt så ansträngd att han tvangs att ge sitt värdfolk den högsta tänkbara hedersbevisningen att knäppa upp översta byxknappen innan han gav sig i kast med den sliskigt söta konserverade pudding som lady Priscilla för hans räkning hade tillhandlat sig med två pence rabatt.
En klick pudding föll sakta från en av Dovers hakor och försvann spårlöst i resten av avfall på hans väst.
Dover försökte utan större framgång bärga en klick löskokt ägg från duntäcket.  
Konceptet håller kanske inte i all evighet, men nu blir det alltså paus från Dover för min del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar