tisdag 15 oktober 2019

276. Maria Lang: Gullregn i oktober


Maria Lang har ofta en stark årstidskänsla i sina böcker, vilket blir ett osökt tillfälle att kreditera Helena med bloggen Fiktiviteter, som utarbetat en Lang-kalender för den som vill läsa Lang vid rätt årstid. När jag nu läser hela Langs produktion kronologiskt under ett år kan jag inte räkna med att det blir så mer än högst slumpmässigt. Men den här hamnade alldeles rätt, för den utspelar sig mellan den åttonde och den tjugosjunde oktober, och det både regnar och stormar så man får sin dos av höst.

De medverkande:


är med ett undantag, Ursila Utter, inte så minnesvärda, men nu har författaren verkligen tagit steget fullt ut och befolkat intrigen med även verkliga personer:


Och det räcker inte med dessa utan det förekommer en hel del ytterligare, bland annat Lars-Gunnar Björklund på Tipstjänst. Det är förresten premiär för polismästaren Björn Lundevall i Lönnstad (=Lindesberg), som också är en högst verklig person, och för en rättsmedicinare som heter doktor Glas, dock fiktiv. Jag tror att Lundevall avses att framöver fylla den funktion som nu i trettio år har skötts av Anders Löving, som saknas i förteckningen ovan, men ändå medverkar på ett hörn, elegant som alltid.

Lars-Gunnar Björklund medverkar för att en miljonvinst på Lotto har en viss betydelse för handlingen. Det är en rätt omständlig scen, där Christer Wijk besöker Tipstjänst i Sundbyberg, dricker kaffe, och får en föreläsning om hur det går till med granskning av lottokuponger. Tyvärr är det tydligt att författaren inte riktigt har förstått hur spelet fungerar; bland annat har hon förväxlat system med stående rader.

Föreläsningar är det gott om även när handlingen utspelar sig i Skoga. Sammanhanget för dem är ofta mindre krystat än tidigare, för det hålls en studiecirkel om stadshistoria, där många av de misstänkta deltar. Men det är ändå svårt att som utsocknes hålla intresset uppe för vem som bodde i vilken gård när. Mordintrigen kommer i skymundan, men det är man nästan inställd på när det gäller Lang numera.

Gullregn i oktober anknyter osökt till den tidigare titeln Körsbär i november. "Månsken i augusti" är ju något helt annat, men frågan är om det inte hade varit en väl så bra titel på Mörkögda augustinatt. Och där finns också det som återanvänds här, nämligen ett gift som dyker upp vid fel årstid.

4 kommentarer:

  1. fel årstid...? gullregn har sina fröställningar nu i oktober

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är enligt uppgift inte bara fröna som är giftiga, men jag tänkte mest på att den blommar på försommaren. Och så är det väl en ordvits med tanke på lottovinsten.

      Radera
  2. (har ingen aning hur lotto såg ut 1981:
    http://www.bettingtaktiker.se/lotto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen detaljkunskap, men av vad hon skriver är det tydligt att hon menar att någon har spelat ett system på åtta rader (som gör att personen får sju rätt och ett antal rader med sex rätt), men hon kallar det för stående rader, vilket ju är något helt annat (det framgår att det lämnas in kupong vecka för vecka).

      Radera