söndag 13 oktober 2019

272. Elly Griffiths: De utstötta

De utstötta - Elly Griffiths

Med några månaders mellanrum är det trevligt att ta sig an ännu en ljudbok i serien om rättsarkeologen/-osteologen Ruth Galloway i Norfolk. Det här är nummer sex av hittills elva, så jag har i alla fall ett år kvar innan jag har kommit i kapp och måste vänta på nya böcker.

En stor del av trevnaden beror på att man vill veta hur det går för Ruth och för de andra som man vid det här laget har lärt känna. Varje gång är det någon som får lite större utrymme i intrigen än tidigare, och det är också sympatiskt, tycker jag. Här finns alltså de gamla bekanta poliserna runt Harry Nelson och de gamla bekanta akademikerna runt Ruth. Men den här gången kommer också ett amerikanskt TV-team som ska göra en dokumentär, där Ruth förväntas bidra med sin expertis. Det är precis vad som behövs för att det ska bli lagom annorlunda i förhållande till de tidigare böckerna, men ändå inte oförklarligt avvikande.

Som vanligt sysslar Ruth med något i det förflutna. Just här handlar det om Mor Krok, en änglamakerska på 1800-talet, avrättad för barnamord och demoniserad sedan dess, inte minst på grund av att hon hade förlorat ena handen i en olycka och måst ersätta den med en krok. I nutid handlar det också om barn som dör, och det hade kunnat vara mer outhärdligt än det faktiskt blir. Men det är ändå imponerande hur Ruth uthärdar allt som händer omkring henne i bok efter bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar