torsdag 28 maj 2020

95. Karin Lövgren Nilsson: Anna, i skuggan av Alfred


Utgångspunkten för den här boken är en händelse 1915, när arkitekten Alfred Arwidius hittades död i sitt badrum. Så långt har det inte tidigare varit en hemlighet, inte heller att han dog av koloxidförgiftning på grund av en defekt gasledad varmvattenberedare. Men det har inte varit allmänt känt att det samtidigt i samma badrum också dog en ung flicka, Anna Jönsson, som var fabriksarbeterska. Karin Lövgren Nilsson skriver mer om henne än om Alfred Arwidius, och det må väl vara ursäktat med tanke på att det tidigare har varit omvända proportioner, och att Arwidius lämnat efter sig ett livsverk i form av ritade byggnader.

Författaren reder omsorgsfullt ut de bådas familje- och släktbakgrund, deras levnadsvillkor när de dog och det som hände efter deras död. Arwidius var ogift och utan familj förutom en ogift syster som han bodde tillsammans med; Anna var yngst i en ganska stor och mycket fattig familj i Malmös enklare kvarter. Genom Annas mor, som tidvis arbetade för Alfred Arwidius bör de ha varit bekanta. Det här gör förstås också att man undrar vad som låg bakom att de alls befann sig nakna tillsammans i ett badrum. Om han bara hade velat låta henne bada fanns det ju ingen anledning att han själv skulle befinna sig naken i badrummet tillsammans med henne.

Det blir faktiskt riktigt spännande med grävandet i arkiv och tidningslägg. Det här visar om inte annat att det finns mycket att hämta i sådana sammanhang även om helt vanliga människor. Sverige har varit ett ordnat samhälle med koll på sina undersåtar, och det kan man förstås vara tacksam för nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar