lördag 30 december 2023

174. David Foenkinos: Mysteriet Henri Pick


Det här var senaste bokcirkelboken, men jag kunde inte vara med när den diskuterades. Då blir det tyvärr ofta så att boken blir liggande halvläst, men för att i någon mån rensa den högen inför årsskiftet tog jag nu tag i andra halvan.

Det är inte alldeles lätt att beskriva vad boken handlar om, eftersom den innehåller flera lager och ganska många personer. Det skulle kunna betyda att den vore svårläst, men så är det inte alls. Lättast är kanske att säga att den handlar om ett småstadsbibliotek i Bretagne, som av olika anledningar har en avdelning för refuserade manuskript. Där hittar man ett manuskript som ska vara skrivet av en nu avliden pizzabagare, som vad man vet aldrig skrev något annat, men det här är så bra att det ges ut av ett stort renommerat förlag i Paris. Därifrån löper det på med intrigtrådar om pizzabagaren och hans liv och familj, om förlaget och om biblioteket. Det är inte omöjligt att följa med, men det hade nog varit lättare om jag inte hade haft en ganska lång paus från boken någonstans i mitten.

Jag hade inte hittat fram till den här romanen på egen hand, och det är förstås en av fördelarna med att vara med i en bokcirkel. Återigen kan man också konstatera att det är trevligt att bredda läsningen utanför det svenska och anglosaxiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar