torsdag 30 maj 2013

32. Gösta Arvidsson: Den hemlighetsfulle journalisten Kurt Persson

Anledningen till att den här biografin alls blev skriven var att Kurt Persson testamenterade sin förmögenhet på 13 miljoner till sin Rotaryklubb med ändamålet att dela ut stipendier för brottsbekämpande insatser. Kurt Persson var så okänd som person för sina Rotarykamrater att de bad Gösta Arvidsson att skriva en minnesskrift, som blev denna bok.

Det visar sig att Kurt Persson förblev okänd för vänner och bekanta i olika sammanhang, både under uppväxten och i yrkeslivet som journalist. Han verkar ha varit en rolig och lättsam person i sällskapslivet, men också mycket mån om sin integritet. Det gör också att författaren har svårt att hitta riktigt intressanta saker att berätta, även om han har intervjuat många i Kurt Perssons närhet. Det blir mest en serie anekdoter och episoder, där Kurt Persson framstår som en leverantör av oneliners.

Min anledning att läsa boken var att Gösta Arvidsson lanserar teorin att Kurt Persson skulle ha varit mannen bakom pseudonymen Bo Balderson, författaren till elva deckare med inslag av politisk satir under åren 1968 till 1990. Den teorin upptar sista kapitlet, cirka 30 av 180 sidor, och är i och för sig inte ointressant. Arvidsson anknyter olika drag hos Balderson till Kurt Persson och hans liv på ett sätt som känns övertygande medan man läser det. Nu är det bara det att jag på senare år har läst liknande framställningar som just då gjort mig lika övertygad om att det skulle vara Sven Delblanc, Olle Adolphson och Gösta Gustaf-Janson. När det här har fått vila några dagar tror jag nog fortfarande mest på Björn Sjöberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar