onsdag 6 december 2017

242. Stig Claesson: Henrietta ska du också glömma


Huvudpersonen i den här kortromanen är "sin egen", vilket ska förleda omgivningen att tro att han är direktör av något slag. I själva verket är han innehavare av Petterssons Sexorama, en tältshow med pornografiska inslag. Tidigare har han rest runt med "ormar och dvärgar" som han hade ärvt, men det blev för arbetsamt. Mustig är förstås bara förnamnet på denna skröna, samtidigt som det verkligt mustiga inte riktigt kommer loss, eftersom de medverkande pratar mer än agerar.

Genom några orelaterade omständigheter - en översvämmad å, en stukad fot och en vårförkylning - kommer några dittills orelaterade personer - Pettersson, "unge Gotthard" och Henrietta - att tillbringa några vårdagar i den stuga Pettersson hyr av Greven. Där brukar han vara varje vår för att planera sin show, vilket i själva verket inte betyder mer än att han har semester, eftersom han inte kan ha det när andra brukar ha det, för då åker han ju runt med sitt tält.

Förutom tältshowen är det en del annat som omisskännligt placerar den här historien i det 70-tal då den kom ut. Det talas om att luta av en kökssoffa, att ladda ett kärnkraftverk och att inte åka till det fascistiska Spanien.

Det skulle kunna vara helt outhärdligt, och det finns det de som tycker att det är, om man läser på olika håll på nätet. Jag tycker däremot att det är ganska roligt mot en vemodig bakgrund. Frej Lindqvist som läser måste ha en av Sveriges bästa röster. Det var faktiskt något med honom jag sökte efter, inspirerad av att ha hört honom läsa en egen novell i radio häromsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar