fredag 22 oktober 2021

175. Alex Bennheden: Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin


Någon gång blir man glatt överraskad av en bok, och inte bara för att man inte hade några förväntningar att tala om. För att vara alldeles uppriktig var det inte något annat än titeln som fick mig att markera den här i min ljudbokstjänst. Titeln säger något, men verkligen inte allt, om innehållet.

Det handlar om Erik, som är tonåring i Falkenberg sommaren 1998, har sommarjobb som diskare på restaurang och i övrigt hänger med sina kompisar Ibbe (Ibrahim) och Johan, och gör sådant som tonåringar gör. Det hade kunnat bli klyschigt med tonårsfylla, tonårshångel och tonårsangst, men det är något med Eriks berättande som lyfter historien över det vanliga. Han - eller om det är författaren - har en blick för det humoristiska i tillvaron, utan att det jobbiga för den skull viftas undan. Redan i en prolog får man reda på att sommaren inte blir lyckad på alla sätt, även om det inte framgår exakt hur. Och skildringen av huvudpersonernas vänskap är riktigt väl fångad.

Själv är jag något decennium äldre än gänget, så jag var inte tonåring just 1998, när det stora som hände var fotbolls-VM i Frankrike - dock utan Sveriges medverkan - och Ricky Martins "La Copa de la Vida" var årets sommarplåga, både på radion hemma och på utomhusdiscon i sommarstaden. Men det är ändå stor igenkänning i många detaljer, och säkert ännu mer så för den som har någon relation till Falkenberg. Får man önska sig något är det att författaren skriver mer, och gärna om vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar