torsdag 15 maj 2014

51. Ingrid Hedström: Lärarinnan i Villette


Ingrid Hedström har skrivit sex stycken deckare om undersökningsdomaren Martine Poirot i den fiktiva belgiska staden Villette, varav detta är den första. Vad jag förstår är serien komplett i och med den sjätte boken, som kom 2013, så det känns ju hanterligt om man vill fortsätta.

Lärarinnan i titeln dör i vad som skulle kunna vara en vanlig smitningsolycka. Två vittnen är däremot alldeles säkra på att bilen körde på henne med avsikt. Det visar sig att hon - som det brukar heta i de här sammanhangen - bär på en hemlighet. Det är hyfsat kända ingredienser: något i det förflutna som börjar komma fram, någon som inte vill att det ska komma fram, någon som kan tänka sig att använda det för sina egna syften och så ett par villospår. Till detta kommer den trevligt beskrivna belgiska småstaden med restauranger och kaféer och lite anknytningar till Belgiens koloniala förflutna. Inte bara namnet Poirot innebär en blinkning till den klassiska pusseldeckaren, utan också upplägget med ett målmedvetet nystande i de från början få ledtrådarna och så förstås den ledtråd som man från början inte förstår hur viktig den är.

Hedström var korrespondent för DN i Bryssel på 90-talet, och skildringen av det belgiska samhället är trovärdig nog för mig. Ibland är det lite för mycket fokus på vilka märkeskläder Martine har, men det uppskattas säkert av delar av läsekretsen. Jag tycker det här var trivsam läsning som absolut gav mersmak. Inte minst hoppas jag att Martines halvsvenske man, historieprofessorn Thomas, ska få lite mer att göra framöver.

2 kommentarer:

  1. Tyckte också att den helt habil för att vara en modern svensk deckare. Belgien kändes som ett bra land att befinna sig, med många hemligheter under ytan som sagt.. Jag måste leta fram den delen som utspelar sig i Bergslagen och där Puck och Einar flimmrar förbi.. köpte ju denna förra året under Lang-läsningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad säger du, finns det en sån? Då måste jag nästan fortsätta genast!

      Radera