lördag 29 april 2017

41. Skuggor vid aftonlampan. 30 nattstycken


Redan före jul fick jag det här recensionsexemplaret från Aleph bokförlag. Sedan har jag läst några berättelser då och då för att inte bli övermätt på genren. Här finns både kända författare som Charles Dickens och Arhur Conan Doyle och helt okända, för att inte tala om några som inte alls är kända som skräckförfattare, till exempel Axel Wallengren (det vill säga Falstaff, fakir) och Edith Nesbit, som vi ju har träffat förr i den här bloggen. Tematiskt är det också blandat; det förekommer både skendöda och vampyrer, gengångare och vansinniga. Någon av berättelserna har kanske inte åldrats med fullt behag, men kan läsas som exempel på just det. De flesta är oväntat fräscha, skulle jag säga. Eftersom många av dem från början har varit publicerade i tidningar och tidskrifter är det inte heller de oftast antologiserade historierna, och det är förstås också trevligt.

Novellutmaningen avancerar vidare mot slutet, och här fanns möjlighet att bocka av tre av punkterna på listan:

2. En novell med något rött i titeln: "En droppe blod" (som verkligen inte alls är den gamla historien som slutar med att det på översta trappsteget ligger en blodapelsin) av ungraren Maurus Jokai.

22. En novell med något grönt i titeln: "Det gröna skenet" av Barry Pain.

24. En novell av en författare vars efternamn börjar på samma bokstav som ditt: "Spöket på 26:e gatan" av Fitz-James O'Brien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar