måndag 11 december 2017

251. Frédéric Dard: HissenDenna för mig sista av de tre Frédéric Dard-deckarna som har kommit ut i höst vill jag i hård konkurrens utnämna till den bästa. Med små medel och nästan inga specialeffekter gör han det först förbryllande som i en klassisk pusseldeckare och sedan - när huvudpersonen och vi har förstått hur det hängde ihop - vänder han det ett halvt varv till så det ändå inte slutar som man trodde. Enormt skickligt hantverk, så bra att man nästan vill läsa om den genast.

Man kan läsa de här böckerna i vilken ordning man vill, men det var ändå inte så dumt att nu spara denna till sist, eftersom den utspelar sig en julhelg. Här är julstämningen helt annorlunda än hos Elly Griffiths igår; Dard bygger mer på att den riktiga julstämningen saknas för huvudpersonen och hans sällskap, trots allt firande de är omgivna av. I Frankrike äts det väl mer ute vid högtider som vi snarare vill fira hemma, men även det ger förstås sin kontrast när restaurangerna fylls av större sällskap och en och annan avsigkommen.

Det ska komma mer Dard hos Absint noir, och det ser jag fram emot. Det är underligt att en så produktiv - och bra! - författare inte har funnits på svenska innan. Frågan är om man vågar sig på ett försök att läsa honom på franska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar