lördag 21 september 2019

247. J.K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows

Harry Potter and the Deathly Hallows - J.K. Rowling

Som av en händelse sammanfaller min sista lyssning på de här ljudböckerna med att det är tjugo år sedan den första boken kom i svensk översättning. Det känns inte som om fenomenet har mattats av något vidare sedan dess. Nu är ju berättelserna inne på nästa generation.

Det finns så mycket skrivet redan att det är svårt att komma med något originellt. Men jag noterar återigen hur bra Rowling är på att väva en komplex intrig där trådarna hänger ihop över hela serien, och vilka lysande karaktärer hon har skapat. Det finns någon i varje bok som inte har en huvudroll, men som ändå stannar i minnet. Den här gången är det familjen Weasleys great-aunt Muriel, lätt galen, och med ålderns rätt mycket frispråkig.

Hela serien på sju böcker omfattar drygt 125 timmar i den här versionen med Stephen Fry. Några av de senare böckerna är i ärlighetens namn lite för långa, men i hans sällskap fungerar det ändå. Jag tror att nyckeln till hans succé är att han vågar ta ut svängarna - och har talangen för att klara av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar