lördag 20 januari 2018

13. Mirjam Lindahl: Synd - de sju dödssynderna

SYND - De sju dödssynderna tolkade av Mirjam Lindahl - Mirjam Lindahl

För några månader sedan lyssnade jag på första delen i den här sviten av novellsamlingar om de sju dödssynderna. Varje författare har gjort sin tolkning med en novell per synd. Här är de sju löst sammanhållna genom att sju huvudpersoner bor i samma trappuppgång och passerar i periferin i varandras liv. Det hela utspelar sig i "den lagom småstora mellansvenska staden" och är för det mesta mycket vardagligt. Men det är också effektivt berättat, när man får följa huvudpersonerna i deras vrede, avund eller lättja, så att det blir svårt att riktigt ogilla dem, även om de ofta gör fel val eller uppträder osympatiskt. I all enkelhet tyckte jag det var trevlig lyssning under ett par promenadtimmar.

För novellutmaningen kan det passa att välja den första novellen, "En stjärna över i" (som handlar om högmod), och matcha mot nummer 28, en novell som utspelar sig på en arbetsplats. Sällan har man träffat en person med så dålig EQ som den unga juristen som tror sig snart få bli delägare i firman.

3 kommentarer:

 1. Hej! Tack för din recension,som jag liksom snubblade över av en händelse idag! Jag blir glad att du känner att du inte riktigt kan tycka illa om huvudpersonerna trots att de uppför sig illa. Min tanke var att försöka ge en dubbel bild av dem. Varför de är elaka, tjuriga, egoistiska... ja syndiga helt enkelt! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vad roligt att höra av författaren till något jag har läst! Som du ser är jag inte och utger mig inte för att vara proffsrecensent, utan bloggar för min egen skull och kanske någon annans, om det råkar bli så. Roligt att jag lyckades träffa rätt här, faktiskt.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera