lördag 5 oktober 2019

266. Emil Boss: Acceleration


Mycket kan sägas om de yttre formerna för den här boken. Den är som synes i ett originellt format, ungefär en halv pocket hög, och en och en halv pocket bred. Framsidan och baksidan:


innehåller den information som brukar finnas på framsidan. Inuti löper den mesta texten i tre rader, som fortsätter över sidorna, ibland upphör, så det bara är en eller två rader som pågår, och ibland interagerar med varandra. Det här innebär att det inte är givet hur texten ska läsas - man kan läsa varje uppslag klart innan man fortsätter, men man kan också läsa varje rad för sig och fortsätta tills den tar slut, och sedan gå igenom sidorna igen och läsa en ny rad. Först i boken finns ett antal skisser av något som kallas spagettidiagram, som visar hur butiksanställda rör sig i en butikslokal. På slutet finns ett drygt femtiotal korta, ibland mycket korta textbitar som jag uppfattar som prosa. Och före dem finns lite fotografier av anonyma händer och lite sådant.

Innehållet är faktiskt något så klassiskt som arbetarlitteratur, även om det inte är statare utan butiksanställda som står i fokus. Deras situation skildras med stort patos, och det är inte svårt att sympatisera med dem när deras stolar försvinner - det är nyttigt att stå upp, tycker chefen - och det införs en policy för hur man ska le mot kunderna. Mot slutet visar det sig att det handlar om Systembolaget, där Emil Boss själv har jobbat, enligt tillgängliga uppgifter på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar