lördag 14 november 2020

188. Sebastian Mattsson: Balladen om Kalle Klick


Titeln på den här boken är inget vidare, och det är synd, för innehållet är bättre. Kalle Klick (som är ett smeknamn, ska sägas) är kvällstidningsjournalist, men jag tror att tidningen inte nämns vid namn. Konkurrenten heter däremot Aftonbladet, framgår det. Kalle är bäst på tidningen på det som nu har blivit viktigast av allt, att samla klick. Det gör man genom att inte avslöja för mycket i rubriken, och helst leda tankarna till något mer intressant än innehållet visar sig vara. Man kan - som i den inledande scenen - sätta rubriken "Folkkär profil död i natt" över en nyhet om att en travhäst har dött. Det blir roligt, eftersom vi som aldrig har jobbat på en kvällstidningsredaktion ändå känner igen oss.

Kalle är ingen huvudperson som man sympatiserar med. Han drivs inte av något av det journalister brukar sägas ha som mål - granska makthavare, stå på allmänhetens sida och det där. Han är bara intresserad av att ligga överst på klicktoppen, och det gör han oftast, eftersom han är bäst på det hantverket. Att han har blivit sådan är inte bara hans eget fel, även om han verkar ha något av en missbrukarpersonlighet, utan också en följd av tidningens sätt att arbeta.

Det här är inte den mest subtila satir jag har läst, utan den målar med bred pensel i grälla nyanser. Men tar man det för vad det är, en skröna, är det god underhållning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar