Den första boken om gorillan Sally Jones var ganska tunn och bildrik - den här andra däremot är på över 600 sidor och bara sparsamt illustrerad med kapitelvinjetter som kan se ut så här:
Historiens utgångspunkt är att Sally Jones, alltid benämnd med hela namnet, eftersom det bara är människor som har för- och efternamn, och hennes bundsförvant Chiefen efter äventyren i föregående bok nu befinner sig i Lissabon med sin båt Hudson Queen. Genom några olyckliga händelser hamnar Chiefen i fängelse, dömd för mord, och Sally Jones tar som sin uppgift att rentvå honom, för hon vet att han är oskyldig. Det för henne till en instrumentverkstad i Lissabon, där hon får utlopp för sina talanger som mekaniker, och till Indien, där hon får vara flygmekaniker åt en maharadja. Hon är alltså, som man torde erinra sig, en läraktig apa som kan både läsa och skriva, men förstås inte tala. Det ställer ibland till det för henne, när hon förstår allt men inte kan göra sig förstådd tillbaka.
Det här är en bok som tar sin unga läsekrets på allvar, och tilltror den både att kunna följa med i en intrig med många trådar och att möta ett rikt språk med många facktermer och en del inte alldeles moderna ord. Jag tycker det är trevligt och hoppas att det inte avskräcker alltför många. Den som vill läsa vidare om indiska småriken, fartygsmotorer, den portugisiska monarkistiska oppositionen eller Lissabons geografi får ingångar till det. Jag har nöjt mig med att undersöka när det kan tänkas utspela sig, och det bör vara cirka 1920-tal, i varje fall före 1932 då den landsflyktige exkung Manuel II avled.
Det finns förresten också en radiodramatisering att lyssna på för den som vill. Där verkar det som om Sally Jones får en röst.