måndag 10 maj 2021

87. Agatha Christie: The Thirteen Problems


Tretton ganska korta noveller finns i den här samlingen, och den är om inte annat minnesvärd eftersom den innehåller miss Marples första framträdanden som problemlösare. (Kalenderbitaren kan få veta att sex av novellerna publicerades i tidskrift först, före den första boken med henne, Mordet i prästgården. I bokform samlades de senare, tillsammans med sju ytterligare historier.)

Upplägget är att miss Marple tillsammans med ett antal vänner träffas och i turordning berättar om varsitt olöst mysterium, som de övriga får försöka hitta lösningen på. Miss Marple lyckas alltid, ofta genom att någon i berättelsen påminner henne om någon hon stött på i hembyn Saint Mary Mead. I de första sex novellerna är det en personuppsättning med bland andra hennes systerson Raymond West, dennes blivande hustru Joyce och sir Henry Clithering med förflutet vid Scotland Yard. I de senare historierna träffas ett delvis annat sällskap hemma hos överste Bantry med fru (som förekommer i Liket i biblioteket), och då ingår den mer än lovligt enfaldiga skådespelerskan Jane Helier som comic relief. Det kan utan problem kallas mysdeckare, eftersom allt blod, alla krampanfall vid förgiftning etc har föregått någon annanstans och det hela är en intellektuell lek vid brasan.

Det är Joan Hickson som läser, och hon är känd för min och äldre generationer som miss Marple från TV på åttio- och nittiotalet. Möjligen är hon en röst man behöver viss tillvänjning för att uppskatta; ibland är hon på gränsen till att vara för mycket i roll som virrig tant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar