fredag 28 maj 2021

97. Paul Finch: Don't Read AloneDen här novellsamlingen rymmer fyra noveller och något som närmast måste kallas kortroman, eftersom bara den är nästan fyra timmar lång. Den - "The Baleful Dead" - handlar om ett övervintrat rockband som blir inbjudet till ett engelskt lantgods för att eventuellt komma igång med ett nytt projekt. Förutom den intressanta kollisionen mellan de grånade och delvis nerknarkade gamla idolerna och den förnäma miljön, där inte ens en husa saknas, lyckas den inte riktigt vara så skräckinjagande som den vill.

Bättre är då de kortare novellerna, som också utspelar sig i ett omisskännligt modernt England där det finns mobiltelefoner, låt vara att de ibland är oanvändbara, och bärbara datorer och annat vi har vant oss vid. Men där finns också ett förflutet med folktro och diverse väsen, som vi kanske har vant oss vid inte finns - eller? Bäst är "The Old North Road" som handlar om The Green Man, på svenska oftast kallad "bladmannen", ett väsen som finns kvar inte minst som relief i gamla byggnader. Det visade sig när jag började leta runt att han finns representerad i min närmaste domkyrka, och dessutom spelade han en viss roll i Anders de la Mottes Våroffer

Alla novellerna i den här samlingen finns att lyssna på var för sig, så mitt råd är att botanisera bland Paul Finchs korta alster så länge det känns intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar