lördag 3 december 2022

115. Helena Marchmont: Murder at the Mousetrap


Den här serien av kortromaner presenteras som "Miss Marple meets Oscar Wilde", så "what's not to like"? Mellan dessa båda motpoler finns en huvudperson, Alfie McAlister, som har fått ärva en stuga i en liten by i Cotswolds i västra England efter en moster som han inte hade haft kontakt med på många år. Däremot får man så småningom en back story som förklarar att han har tillbringat många barndomssomrar där, i byn Bunburry. Det är inte den enda Oscar Wilde-referensen; han har också en vän i London som han ringer och pratar med och som är benägen att citera Wilde lite för ofta. Miss Marple kommer i dubbel upplaga i form av två ogifta damer, väninnor till hans moster Augusta, och mycket intresserade av sin omgivning, inklusive att ta hand om Alfie.

Det här låter som om det kunde utspela sig när som helst de senaste nittio åren, men det är omisskännligt nära nutid, för det finns mobiltelefoner och andra moderniteter. Bunburry har till och med en indisk restaurang, och det är nog en okänd företeelse för miss Marple i original. Själva intrigen innehåller förstås ett mord eller åtminstone ett misstänkt dödsfall. De misstänkta är alla medlemmar i en amatörteatergrupp som spelar Agatha Christies Råttfällan, och det är alltså motivet till titeln. Man måste inte kunna pjäsen särskilt bra för att hänga med, tror jag, men kanske är det en fördel att ha sett eller läst den om man inte vill bli spoilrad.

Om man ska bedöma detta efter vad det utger sig för att vara, lättsam lyssning som introducerar en till en miljö och några huvudpersoner som kommer att återkomma i ett antal liknande (förutsätter jag) historier, är det utmärkt tidsfördriv. Jag lovar inte att hålla ut hela vägen - det finns just nu tretton stycken - men ett tag till åtminstone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar