onsdag 12 april 2023

32. Dorthe Nors: Blicken, pilen, filen



Just nu går den här radioföljetongen i tablåradio, men man kan som vanligt lyssna på hela när det passar en själv. Det tycker jag alla ska göra, för det här var riktigt bra på flera plan.

Det handlar om Sonja som bor i Köpenhamn och håller på att ta körkort, som titeln antyder. Hon är ängslig och konflikträdd, inga bra egenskaper om man ska lära sig köra bil i huvudstadstrafik med en körlärare som har bestämda åsikter och gärna yppar dem. Därför har hon en tendens att fly in i sina tankar, som möjligen inte är mer galna än många andras, men som formuleras på ett drastiskt och åtminstone ibland smågalet sätt. Hon växte upp på västra Jylland, och det återkommer hon ofta till, så att vi med tiden får en bakgrundshistoria, om än inte förklaringar till allt. Nu är hon översättare, som det verkar i huvudsak av en författare, svensken Gösta Svensson som bor på Gotland och skriver deckare där kvinnor lemlästas. Det är mycket träffsäkert, liksom en hel del annat i romanen.

Man har alltså mycket roligt när man lyssnar, och till det bidrar inläsningen av Pia Johansson. Den som har någon relation till Danmark och dansk kultur, som TV-serien Matador, showgruppen Linie 3 eller de folkekomedier som i många bar upp den danska filmindustrin, får bonusskojigheter, men jag är övertygad om att många andra också kan roas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar