måndag 12 augusti 2024

70. Bodies from the Library 2. Selected Lost Stories of Mystery and Suspense by Masters of the Golden Age



Det ligger av allt att döma en hel del research bakom de här samlingarna av kriminalnoveller. Det är förstås naturligt eftersom varje författare också presenteras med en ambitiös text, men även att hitta en del av de här berättelserna har säkert varit en utmaning. Här är till exempel hittills opublicerade historier av deckardrottningarna Agatha Christie och Dorothy L Sayers. Sayers bidrag, som innehåller hennes vanlige detektiv lord Peter Wimsey i ett slutna rummet-mysterium, är mer minnesvärt än Christies, som är fristående från hennes övriga produktion.

Ett av bidragen är en kortroman, "Exit Before Midnight", av pseudonymen Q Patrick, som utspelar sig på ett kontor i en skyskrapa i New York, dessutom på nyårsafton. Där har hållits sammanträde med syftet att slå samman två företag, men förutsättningen är att alla aktieägarna överlever tolvslaget. Stämningen blir snart lika otrivsam som i Christies Och så var de bara en.

En annan kortroman är ett country house murder av Edmund Crispin, minnesvärt om inte annat för den intrikata motivkedja som leder fram till det aktuella brottet. Jag börjar annars få svårt att hålla isär alla dessa herrgårdar, där det spelas bridge efter middagar medan arvtanter eller -farbröder mördas på intrikata sätt av den man minst misstänker.

Det är blandad lyssning i den här samlingen. Allt är inte lika bra, men här finns definitivt några pärlor som räddats till eftervärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar