onsdag 31 juli 2013

59. Frans G. Bengtsson: Röde Orm. Hemma och i österled


I denna andra del av Röde Orm är han först mest hemma, sedan, som det heter, på utfärd (jag tänker på pensionärer i buss, men det kanske är en senare betydelseutveckling) i österled. Hemma är någonstans i Göinge på en gård som kallas Gröning, inte så långt från ett gränsmärke som heter Kraka sten, där ett kapitel ägnas åt att de håller ting. Jag blir lite nyfiken på om det finns verkliga förebilder till platserna, särskilt med tanke på att Helge å och en by vid dess mynning spelar roll vid flera tillfällen.

Annars är allt lika bra som i den första delen. Toke är fortfarande mest intresserad av livets goda och liknar den guldskatt de hittar i Dnepr vid "vackra bitar fläsk i tjock ärtvälling". Orm blir rikt belönad för att han tidigare varit noga med att behandla andra rättvist och inte i onödan ta till vapen mot den som är svagare. Med en modern formulering skulle man säga att han är duktig på att nätverka. (Sedan kämpas det förstås en hel del ändå.)

Jag funderade ett kort tag på om böckerna skulle räknas som en eller två i årets statistik, men eftersom de kom ut med fyra års mellanrum och både i den här upplagan och senare normalt har publicerats i två delar känns det naturligt att göra så här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar