onsdag 24 juli 2013

56. Belinda Bauer: Finders Keepers


Det här är Belinda Bauers tredje deckare och liksom de två tidigare (Blacklands/Mörk jord och Darkside/Skuggsida) utspelar den sig i byn Shipcott på Exmoorheden. Det har gått drygt ett år sedan senast och därför är det vår när det börjar (och så småningom blir det sommar, för det tar lite tid att utveckla historien). Årstiderna spelar stor roll i Bauers böcker, nästan som hos Johan Theorin i hans böcker om Öland. Darkside/Skuggsida tyckte jag gick att läsa utan tidigare bekantskap med författaren eller de medverkande, men den här är i så stor utsträckning en fortsättning att jag föreslår att man inte läser den som sin första Bauer. Och då kan man lika bra börja från början med Blacklands/Mörk jord.

Någon rövar nu bort barn i och omkring den hårt prövade byn Shipcott. Barnen försvinner från bilar, där de av någon anledning lämnats ensamma, och kvar finns post it-lappar med texten "Ni älskar honom/henne/dem inte". (Ni älskar dem inte är också den svenska titeln på boken. Finders Keepers skulle kanske annars översättas med något i stil med "tillfaller upphittaren".) Det oförklarliga gör förstås att olika teorier måste prövas - är det kidnappning, seriemord eller något annat?

Tyvärr tycker jag att detta är Bauers svagaste bok av de tre jag har läst (en fjärde har kommit på engelska i år). Om man låter en komplett galning (tänk Hannibal Lecter) ha huvudrollen behöver man inte besvära sig med att låta historien i övrigt vara logisk, eftersom galningen bara styrs av de motiv som finns inom honom själv. Och jag tror det är ett misstag att låta förklaringen komma så relativt tidigt i boken och därmed avsluta med hundra sidor av utdragen jakt, där vi läsare vet allt polisen inte vet. Det hindrar inte att detta är en bra bok i genren, och författarens starka sidor, miljöskildring och personporträtt, fortsätter att imponera. Flera gamla bekanta medverkar, men fokus flyttas igen till någon som vi tidigare inte har fått följa så nära. Plus utdelas dels för att det faktiskt reflekteras över hur drabbad byn och vissa medverkande är av galningar, dels för den kreativa lösningen på hur man undviker att fastna på polishelikopterns värmekamera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar