tisdag 31 juli 2018

184. Stéphane Heuet: På spaning efter den tid som flytt. I skuggan av unga flickor i blom


Andra boken i Prousts heptalogi är uppdelad i två seriealbum, men det är lite svårt att orientera sig i de lager på lager av berättarröster som myllrar på här. Jag undrar - utan att ha läst mer än korta sammanfattningar - om inte tecknaren här har förenklat och bytt ordning på en del avsnitt.

Den här gången är det mycket av historien som utspelar sig i Balbec, som i verkligheten heter Cabourg, och av allt att döma också är förebilden för de tecknade miljöerna. Det är en annan tid och en annan samhällsklass som skildras, som har tid att bo månader i sträck på ett lyxhotell, tills hösten drar in och det blir alltför tråkigt. Hotellet skildras dygnet om:



och verkar inte ha förändrats så mycket sedan det begav sig. (Dagbilden ovan visar dessutom vad jag ser som svagheten med de här albumen, att det ibland blir mer teckning och text än tecknad serie.)

Nu blir det inte mer Proust på ett tag, för biblioteket har inte fler av de här serieversionerna. Alla är heller inte översatta till svenska ännu, och det är dessutom så att inte alla böckerna har blivit tecknade. Men det finns ju annat att läsa så länge.

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det ska finnas en fjärde, utkommen 2016, enligt libris.se. (=första hälften av tredje boken).

      Radera