tisdag 3 juli 2018

139. Hergé: Tintin i Kongo

Tintin i Kongo - Hergé

Jag har slitit med frågan om det här ska anses som en ljudbok och därmed platsa här, eller om det är något annat, och i så fall vad. Nu verkar det som om det runt om på nätet definieras som en ljudboksversion av seriealbumet, och låt gå för det. Jag har inte kollat, men är rätt säker på att det som sägs är betydligt mer än vad som står i pratbubblorna. Snarast känns det som om Tintin berättar för en blind följeslagare vad som händer, även om det mesta han säger är riktat till hunden Milou. Och så är det förstås flera olika röster, även om de inte är lika många som rollerna, utan vissa dubblerar eller tripplerar. Tomas Bolme är dock bara Tintin, vad jag kan höra.

Med detta sagt tycker jag ändå att det fungerar för lyssning; eventuella brister finns nog redan i förlagan. Tintin är på reportageresa i Kongo, men det kommer aldrig riktigt loss, eftersom han fastnar i diverse problem. En del av dem är djungelrelaterade, en del är skurkrelaterade. (Det är förresten lite ovant att höra Lars Lind i en bovroll.) Det koloniala perspektivet som har vållat debatt på senare tid finns förstås med, men är möjligen mer påtagligt i bild.

För kalenderbitaren ska sägas att det första albumet, Tintin i Sovjet, inte verkar finnas med i den här inlästa sviten, som alltså börjar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar