lördag 23 februari 2019

44. Ida Jessen: En utflykt


Inget hindrar, såvitt jag förstår, att man läser mer än en bok varje månad för utmaningen Månadens språk, och eftersom det blev lite snålt med tid för den danska roman jag hade valt ut tänkte jag kompensera med en andra Novellix-novell utöver den förra.

Ida Jessen har jag inte läst tidigare, men jag förstår att hon hör de verkligt centrala namnen bland nu aktiva danska författare. Rikligt prisbelönt och akademiledamot hade hon kunnat vara alltför avancerad för en lördagskväll hos mig, men det var onödig skepsis. Den här historien är inte svår, men har trots det bottnar som gör den till en utmärkt utgångspunkt för att diskutera livets stora frågor, tror jag. Huvudpersonen Tove bor i en typisk semesterort - men året om - och sysslar med att klä om gamla möbler, när hon inte träffar sin väninna eller sin särbo. Det låter som en veckotidningsnovell, men det är det verkligen inte.

För novellutmaningen använder jag den för nummer 18 på listan, "en novell där det finns en cykel". Eftersom det räcker att pricka av tjugo av de fyrtio punkterna har jag härmed klarat utmaningen, men jag fortsätter nog ett tag till, med målet att lyckas även med andra halvan.

3 kommentarer:

 1. Man kan läsa precis så många böcker man vill på varje tema :-) Jag gillar också den här novellen av Jessen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur små som helst, hoppas jag.

   Radera
  2. Absolut, hur små som helst också :-)

   Radera