Maria Lang har ju fått något av en renässans de senaste åren med nyutgåvor och filmatiseringar av hennes tidigaste produktion. I dagarna skulle hon dessutom ha fyllt 100, och på initiativ av en bloggkollega är det därför Maria Lang-dag idag enligt följande schema:
09:45 http://www.fiktiviteter.se
10:00 http://www.bokdetektiven.se
10:30 http://mariasbokliv.wordpress.
11:00 http://www.fiktiviteter.se
11:30 http://helenadahlgren.wordpres
12:00 http://sagasbibliotek.blogspot
12:30 http://www.fiktiviteter.se
13:00 http://ettknytt.blogspot.se
13:15 http://cinnamonbooks.wordpress
13:30 http://skuggornasbibliotek.blo
14:00 http://fantastiskfiktion.wordp
14:15 http://www.fiktiviteter.se
14:30 http://helenadahlgren.wordpres
15:00 http://annasbokbord.se
15:30 http://lottensbokblogg.wordpre
16:00 http://jsprbok.blogspot.se
16:15 http://www.fiktiviteter.se
Jag sparar projektet att läsa alla hennes 42 vuxendeckare i kronologisk ordning ett tag till, men tänkte att ett lagom pensum nu kunde vara de fyra ungdomsdeckare som hon skrev på 70-talet. De passar dessutom väldigt bra in i ett annat tema jag har i år.
Den här första boken av de fyra inleds med att de båda huvudpersonerna Katja, sexton år, och Jan, fem år, träffar varandra på en buss på väg till Skoga. Den som har läst Langs vuxendeckare känner förstås igen Skoga, verklighetens Nora, och faktiskt också Jan, som dyker upp som tonåring och ung man i hennes senare produktion. Även Katja förekommer i de allra sista vuxendeckarna, då gift med den Mikael Lindby som hon träffar i denna bok. (Förlåt spoilern, men jag tror inte att det förstör läsnöjet för någon vad gäller just den här boken.) I förbigående nämns också en "tant Almi", som väl knappast kan vara någon annan än den anagrammatiska deckarförfattarinnan Almi Graan, som Lang introducerar 1960 i Vår sång blir stum, för att senare återkomma till och ge allt större utrymme. I den här boken framgår det inte att Jan är hennes systersonson, men det var såvitt jag förstår fallet både med Almi Graan i böckerna och Maria Lang (eller snarare Dagmar Lange) i verkligheten. Christer Wijk är inte med - det handlar inte om mord, trots allt - men Skogapolisen representeras av Erk Berggren, också känd från många av Langs vuxenböcker.
Själva historien kommer lite i skymundan för de här detaljerna under min läsning. Som vuxen ser man ganska tidigt hur det hänger ihop och att den som kanske verkar vara en skurk inte är det och tvärtom. Katja och Jan upptäcker en liga som stjäl bland annat båtmotorer, blir bortförda, rymmer, går vilse och lyckas så småningom leda polisen till ligans högkvarter. Vid sidan av detta finns också en del av berättelsen som förgrenar sig till narkotikahandel och -missbruk, som jag tycker känns något påklistrad och inte så lite moralistisk. (Därmed inte sagt att man ska vara drogliberal i ungdomsböcker, men här går den goda sidan något till överdrift i sina predikningar.)
Mitt minne av Maria Langs vuxendeckare, som det var ett par år sedan jag läste någon, är att hon har påtagligt svårt att skriva dialog när det är någon annan än vuxna akademiker som talar. Här är det i alla fall så; ungdomarna låter som hämtade ur en 40-talsfilm: "Ro hit med puffran, annars ska jag fanimej möblera om fejset på dej." En av "gangstrarna" (som Jan kallar dem) kallar Katja för "ljuvling". Hon är klädd i "korts", när hon inte har "minibaddräkt". En genusanalys av beskrivningarna av kläderna skulle överhuvudtaget vara intressant. Jag tyckte ändå att det var rolig läsning med de ganska charmiga brister boken ändå får sägas ha i dagens perspektiv. Men med tanke på att det är 150 lättlästa sidor fortsätter jag med de andra tre böckerna om Jan och Katja ganska snart.
Det där med dialogen var ju intressant, ibland så är även dialogen i vuxenböckerna så att man drar på munnen. Sen minns jag även andra ungdomsdeckare jag läste som ung där dialogen lämnade en del övrigt att önska ;-)
SvaraRaderaJa, på rak arm minns jag från den nämnda Vår sång blir stum att en av studenterna tycker att en av lärarna är "busgullig". Tillåt mig tvivla på att en gymnasist tyckte det om en medelålders lektor i skiftet 50-60-tal.
RaderaKul med något om Katjaböckerna! Inte läst dem, men de verkar lite småtrevliga ju :) /Kriss på Bokdetektiven.se
SvaraRaderaFör Lang-fans är de absolut läsvärda, inte minst för att de ger en back-story till Jan och Katja. Och jämför jag med andra ungdomsböcker från tiden är de egentligen inte sämre, det är bara vi som har blivit äldre och fått mer förfinad smak. :)
RaderaSå roligt att du väljer att skriva om något annat i Langs författarskap än vuxendeckarna! De här har flugit helt under min radar, men nu blir jag nyfiken, undras just om de går att få tag i på något sätt...
SvaraRaderaJag tror jag har köpt de flesta på Tradera, men alla verkar finnas på Bokbörsen. Den som vill ha Lang komplett ska inte vara utan dessa!
RaderaRoligt att du skriver om ungdomsböckerna! Hjälp mig, Katja var nog vid närmare eftertanke min första Maria Lang men jag var inte så begeistrad, faktiskt.
SvaraRaderaJag tror man måste träffas av dessa i rätt ålder - lite yngre än Katja så man kan se upp till henne och lite äldre än Jan så man kan vara överseende mot honom. Jag är just klar med Hjälp mej Katja (inlägg kommer!), och tycker nog att den är svagare.
Radera