söndag 23 mars 2014

26. P. D. James: Döden går ronden


Eventuellt läste jag den här P D James-deckaren på engelska på gymnasiet för drygt 20 år sedan, eftersom Agatha Christie inte var tillåten. Ungefär så långt sträcker sig minnet, och på svenska har jag i varje fall inte läst den, så den platsar i temat.

Miljön är ett engelskt undervisningssjukhus, där två sjuksköterskeelever dör under mystiska omständigheter. Den första av dem får i sig ett frätande desinfektionsmedel som blandats i mjölk, och det sker inför publik, eftersom hon spelar patient under en lektion som handlar om sondmatning. Den andra dör i sömnen genom att hennes vanliga kvällsdrink är förgiftad. Många vill att det ska betraktas som självmord och att hon ska ha begått det av skuldkänslor för att hon mördade den första, men det finns mycket som gör det till en mindre trolig lösning. Kommissarie Adam Dalgliesh kommer till sjukhuset och märker att det finns många olika relationer mellan sjuksköterskorna, eleverna, någon läkare, någon apotekare och någon till. Beroende på sambandet mellan de båda dödsfallen kan det finnas många anledningar till dem.

Miljön har nästan huvudrollen i den här boken. Det är påtagligt hur sluten den här världen är, inte bara för att det finns en grindvakt som ser till att ingen kommer in på området och att ytterdörrarna låses så ingen kan komma in i huset (eller ut, för den delen). Att det är engelsk vinter med regn, blåst och mörker gör förstås också sitt till. Det är bara att konstatera att P D James håller sedvanligt hög klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar