måndag 3 mars 2014

19. P. D. James: Onaturlig död


Kommissarie Adam Dalgliesh reser till Suffolk på semester. Där bor hans något excentriska faster Jane i en stuga nära havet, och i byn Monksmere bor ett antal mer eller mindre kulturellt verksamma personer, som umgås flitigt. Mellan dem finns förstås både sym- och antipatier som de har anledning att både framhålla och dölja. Den som dör är en känd deckarförfattare, och han hittas i sin båt med händerna avhuggna. Eftersom Dalgliesh är på semester får han finna sig i att vara om inte misstänkt så i varje fall på visst avstånd från själva utredningen, som sköts av en kommissarie Reckless från den lokala polisen. Både Dalgliesh och hans faster tycker dock att de har mer att tillföra än de får tillfälle att berätta i förhören och bidrar så till att författarens död får sin förklaring. Inom ramen för genren är förklaringen alldeles logisk och heltäckande, men frågan är om någon skulle komma på tanken att göra så i verkligheten.

Byn med strand och fågelreservat är fint beskriven, men såvitt jag förstår fiktiv. Personerna är som de är, det vill säga de uppför sig så som det krävs för intrigen. Intressant nog verkar den kände författarens spektakulära död inte dra till sig en enda journalist eller annars uppmärksammas utanför den trängre kretsen grannar.

Roligast tycker jag det är när Dalgliesh åker till London och besöker den dödes klubb, Kadaverklubben, där man för inval måste vara expert på mord i någon form. Biblioteket innehåller kriminallitteratur och ett litet museum med riktiga mordvapen, gifter och annat. Och så arbetar systrarna Rose, Marigold, Violet, Heather och Primrose där. I efternamn heter de Plant, vilket är så bra att man undrar om det kan vara påhittat.

Jag har blivit mycket förtjust i P D James, som jag inte läst mer är något enstaka av förrän jag i fjor började från början med hennes Dalgliesh-böcker. Hon lyckas bättre än de flesta med balansgången mellan pusseldeckarens orealistiska förutsättningar och att det ändå bör vara en polis som utreder brott. Jag kommer nog att återvända till henne snart igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar