tisdag 25 mars 2014

27. H.-K. Rönblom: Bok över obefintliga


Rönbloms nionde deckare om Paul Kennet utspelar sig i september 1961 (med en kort epilog sommaren därpå), kan man sluta sig till av kombinationen av datum och veckodagar. Paul är konvalescent efter den skottskada han fick i slutet av föregående bok, och eftersom hans och hustrun Lenas lägenhet renoveras får han ta sin tillflykt till ett lantligt pensionat i Roslagen. Byn heter Linåker och är en av dessa fiktiva men typiska småorter som Rönblom låter sina böcker utspelas i.

Det faller sig naturligt att jämföra den här boken med Rönbloms första deckare, Död bland de döda, som också utspelar sig på ett lantligt pensionat. (Konvalescenten då var notarie Odel, som är död redan när boken börjar. Paul klarar sig bättre, omhändertagen av prästfrun som också är sjukgymnast.) Där är miljön visserligen lantlig och stillsam, men pensionatet är fyllt av gäster och landsbygden omkring framställs som en levande bygd. I Linåker råder en uppgiven stämning, byns enda industri hotar att flytta och pensionatet har bara ett par gäster utöver Paul. Avfolkningen av landsbygden är också ett tema som återkommer på flera sätt i intrigen.

Byns stora dotter, schlagersångerskan Chris Nixon (född Kristina Nilsson, bonddotter), kommer hem för att uppträda på en skördefest. Mitt under den amatörpjäs som också ingår i programmet visar det sig att hennes ackompanjatör, Rex Hassel, har blivit mördad. Paul gör sitt bästa för att inte blanda sig i utredningen, men besegras av sin egen nyfikenhet och förste kriminalassistent Tomasson, som gärna diskuterar med Paul. Så småningom blir han förstås den som inser hur det hela hänger ihop. Det är intrikat så det räcker, men frågan är om man som läsare har den rättvisa chans man bör ha att dra samma slutsatser.

Som vanligt hos Rönblom finns det mängder med små detaljer som placerar berättelsen i sin tid. När Paul besöker handelsboden utspelar sig till exempel följande dialog:
- Pröva den här nyponsoppan! föreslog handlanden och tog ner en burk. Den ska bara - 
Han kastade en förstulen blick på bruksanvisningen innan han fortsatte.
- Den ska bara röras ut med kallt vatten så är den färdig att serveras.
Pauls syster Susanne hälsar på och har "mandelgrön mockakappa" och är lika pigg och alert som vanligt. Genom att framgångsrikt spela fin fru från stan lyckas hon få tag på vissa avgörande upplysningar.

Om föregående bok var otypisk för Rönblom är han här tillbaka där man är van att hitta honom. Det är fortfarande påfallande bra med tanke på att detta alltså är hans nionde bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar