tisdag 14 juli 2015

63. Per Gerhard: Karl Gerhard - med kvickheten som vapen


Per Gerhard, regissör och teaterdirektör, har här skrivit en biografi om sin far, revykungen Karl Gerhard. Från ungefär mitt i boken är han också själv en del av berättelsen, när de båda blir kompanjoner. Det är en ganska intressant skildring, men kanske lite för tät - uppsättning på uppsättning refereras och kommenteras så att höjdpunkterna försvinner lite i katalogen. Bäst är anekdoterna och bäst bland anekdoterna är följande:

Karl Gerhard skulle sätta upp en pjäs med Gösta Ekman (d ä) och lurade i honom att den var skriven av en känd tysk författare men översatt av Gerhard själv, som i själva verket var den som hade skrivit pjäsen. Ekman tyckte efter genomläsning att pjäsen var bra, men översättningen under all kritik, så den bearbetade han själv. Tidningarna tyckte att pjäsen var den bästa de sett av den kände författaren, som alltså inte existerade.

Intressant är också allt Karl Gerhard gjorde utöver de egna revyerna - många år som skådespelare i resande teatersällskap, roller i egna och andras uppsättningar av teaterpjäser samt ett antal memoarböcker. Frågan är om de ger mer än den här, men eftersom jag råkar ha fyra av dem ska jag nog ändå ge dem ett försök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar