fredag 10 juli 2015

62. Kristina Appelqvist: De blå damerna


Det här var den sista av Kristina Appelqvists fyra deckare om Emma Lundgren, rektor för det fiktiva Västgöta universitet i Skövde, och Filip Alexandersson, kommissarie vid Skövdepolisen. Jag, som till vardags är verksam i universitetsmiljö, skulle gärna vilja att de här böckerna vore bättre än de är, för miljön har stor potential för intriger, och det är de små glimtar man får därifrån som jag tycker bäst om.

Den här gången är universitetet inte huvudarena, utan konsthallen i Skövde, som har fått låna några van Gogh-målningar, bland annat "Det gula huset", som blir stulen. Till råga på allt hittar man när larmet har gått ett lik i konsthallens hiss. Historien går sedan runt på temat "hör de båda brotten ihop" i ungefär 300 sidor, tills det mesta löser sig av sig självt på ett smått hysteriskt sätt. Det är åtminstone inte mest polisens förtjänst, och att kalla det här för pusseldeckare som Skövde Nyheter har gjort på omslaget är rent lögnaktigt. Med den genren, där läsaren och detektiven ska ha samma chans att lösa gåtan, har detta mycket lite gemensamt.

I bonusmaterialet berättar författaren om sina framtidsplaner. Nu verkar det ha kommit två böcker om en litteraturvetare, också verksam vid Västgöta universitet. Jag är lika kluven till dem som till denna och dess föregångare. Miljön är som sagt tacksam, men görs det inte mer av den än så här finns det många andra jag hellre läser mer av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar