onsdag 29 juli 2015

70. Stieg Trenter: Springaren


Nu är det 1958, vilket om inte annat märks på att det talas om det förestående fotbolls-VM. Man kan förstås också kolla datum och veckodagar för att vara säker på att det stämmer, och det gör det. Ett par veckor i maj med sedvanligt vackert väder är den tid som behövs för upptakt, dödsfall, utredning och upplösning. Harry Friberg gör entré på sidan 87 och Vesper Johnson på sidan 137 (av 220 i denna upplaga), så det finns gott om tid för årets upplaga av ung dam i besvärligheter att först försöka reda ut dem själv.

Gåtan är lika bra som förra gången, och för en gångs skull tror jag dessutom på den planering som måste göras. Annars är det alltför ofta alltför snabba kast mellan en mördare som mördar impulsivt för att sedan excellera i att kallblodigt lägga ut villospår.

Det äts på restaurang lika flitigt som tidigare, bland annat delikatessandwiches på Stallmästargården, men Rosenbad konstateras vara stängt. Mest är det Harry Friberg och den unga damen, inte så mycket Vesper Johnson den här gången, men han får i alla fall vara med när Friberg bjuder in till "milanesisk toast" klockan 0.30, vilket visar sig vara formbröd, kokt skinka och schweizerost i "en rostapparat av italienskt fabrikat". Säkert mycket raffinerat i slutet av 50-talet och det informella i tillställningen understryks också av att toastarna kallas "dubbelmackorna" (inom citationstecken även i originalet).

Det som har hänt sedan föregående år är annars att Vesper Johnson har slutat röka och i stället knaprar jordnötter. Han har dessutom hunnit bli militant antinikotinist och predikar att fler dör i "lungkräfta" (som det hette då) än i tuberkulos, när Friberg tänder en Hofnar (dem skulle man hållit räkningen på). Mest förknippat med den verkliga omvärlden är annars ett expertvittne (påpassligt nog en gammal vän till Friberg) som berättar att han blivit "uppringd från televisionen och tillfrågades om jag ville ställa upp i Kvitt eller Dubbelt". Programmets andra omgång pågick just de veckor handlingen utspelar sig, men jag undrar om de inte ville ha klart med alla tävlande (och frågor) innan de började sända. Lite konstigt verkar det, men han ville kanske bara göra sig märkvärdig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar