onsdag 13 juli 2016

67. Václav Erben: Eftermiddag med ensam flicka


Det är två år sedan så när som på tre dagar som jag läste den första deckaren av Václav Erben, och det här är den sista av de sex som översatts till svenska. Som vanligt är det poliskapten Michal Exner som utreder på sitt personliga sätt, där det den här gången påfallande ofta ingår att han dyker upp hos ett vittne eller en misstänkt och börjar ställa frågor utan att presentera sig. När vittnet eller den misstänkte ifrågasätter det - med viss rätt, tycker jag nog - tar Exner fram tjänstelegitimationen (och så ska motparten känna sig lite illa till mods över att inte ha förstått att en så elegant herre kan vara polis). Det blir lite manér över det efter ett tag, och då dröjer det ändå till en tredjedel in i boken innan Exner dyker upp. Han befinner sig då för övrigt på den i föregående bok avbrutna semestern, som alltså blir avbruten igen.

Min främsta invändning är som flera gånger tidigare att historien är så överbefolkad av personer som man måste hålla reda på. Att de sedan heter Vlastimil och Svatopluk gör det ju inte lättare. Men bortsett från det är det ganska trivsam läsning om en arkeologisk utgrävning där fyndet, en kruka med denarer från 900-talet, försvinner och den skolflicka som satts att vakta det hittas mördad. Stället där detta händer heter Libín, men bör motsvara verklighetens Libice, där det finns lämplig historia, en järnväg som dånar natten igenom och en biflod som rinner ut i Elbe. Där ligger också mycket riktigt en restaurang, i verkligheten till och med två, en heter "Flodmynningen" precis som i boken, och den andra heter "Vid färjan". (Färjan finns i boken, men verkar saknas åtminstone numera.)

Sammanfattningsvis, nu vid slutet av det här projektet, tycker jag att Erben har varit en intressant bekantskap. Inte minst är det roligt att läsa något från en annan miljö än den vanliga, även om det sällan märks att den tjeckoslovakiska polisen arbetar i den kommunistiska regimens tjänst. Att det är 70- och 80-tal bakom järnridån märks mest i detaljerna, som att någon har en Trabant eller att en rörfirma har över ett års väntetid för ett installationsarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar