söndag 6 augusti 2017

107. Siv Widerberg: Klass 6D Sverige, Världen


Det här är första boken av fem, som Siv Widerberg skrev med början 1976, med Ingrid, en ganska vanlig tjej i huvud- eller åtminstone berättarrollen. Här handlar det om att en besvärlig kille, Veikko, ska flyttas från 6D för att han stör de andra. Klassen vill inte det, utan intervenerar på ett föräldramöte, och Veikko får gå kvar.

Tillsammans med baksidans bild (av alltid briljanta Cecilia Torudd) blir det ett gammaldags klassfoto med rektor och klassföreståndare överst:


Det märks förstås även här och var i texten att tiden har gått, allra mest när några stannar kvar efter föräldramötet och "tömde askfat". Annars är det tidstypiskt solidariskt och stormötesdemokratiskt. Allra sist finns det kontaktuppgifter och en uppmaning att skriva till författaren om man vill berätta vad man tycker (just det ska jag återkomma till i anslutning till sista boken, tänker jag mig).

Jag läste de här fem delarna någon gång på 80-talet, men hade inget minne av att det började så barnboksaktigt, med korta rader och rätt mycket illustrationer i texten:


En bonus är att rektorn heter Anton Löv, precis som läraren i Tordyveln flyger i skymningen. Om det nu inte är han som har befordrats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar