lördag 17 juli 2021

132. Lesley Kara: Ryktet



Det här är ingen traditionell deckare där någon blir mördad och en utredning ska fastställa vem som har gjort det. Men det är en spännande historia i alla fall. Det handlar om Joanna, som har flyttat tillbaka till sin hemstad Flinstead - fiktivt, såvitt jag kan förstå - efter ett antal år i London. Hon är glad att kunna skapa en ny tillvaro för sig och sin son Alfie, och så har hon sin mamma på praktiskt nära avstånd. På praktiskt, men lite längre avstånd, i London, har hon Alfies pappa, som hon inte är ihop med officiellt, men det verkar som om mycket av det de gör tillsammans är sådant som par brukar göra.

Flinstead har småstadens prägel med personer som på olika sätt dyker upp i varandras liv, som i bokcirkeln, i radhuslängan, i föräldraföreningen eller bara som kunder i samma affär. Det är en fertil grogrund för rykten, vilket inte alltid behöver få så allvarliga konsekvenser. Men när Joanna får höra talas om att en känd mördare kan bo i Flinstead under ny identitet, och för vidare det ryktet i olika sammanhang, får det följder som inte alls är trevliga. Att det dessutom handlar om en av landets mest ökända mördare, en numera vuxen kvinna som när hon var tio år gammal dödade en femårig pojke, kryddar ryktet och får folk att agera på sätt som de inte borde.

Bäst är den här boken i skildringen av småstadens miljö och vad den gör med folk, både nyinflyttade, återflyttade och sådana som alltid har bott där. Medan Joanna försöker ställa tillrätta en del av det hon har orsakat, och därmed också försöker ta reda på vem som kan vara identisk med den nu vuxna mörderskan, är det faktiskt ganska spännande. Upplösningen är däremot inte lyckad; den brister i trovärdighet och kommer för tidigt - eller är uppdelad i två delar, om man så vill. Det är synd, när det var så bra fram till dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar