söndag 11 juli 2021

128. Ann Cleeves: Too Good To Be TrueAnn Cleeves har skrivit flitigt i kriminalgenren i många år nu, men jag har faktiskt inte läst något av henne tidigare. Däremot har jag sett TV-serien Shetland, senast den femte säsongen, som finns noterad hos den här bloggens yngre kusin med snarlikt namn och syfte (välkomna dit, förresten). Serien bygger från början på böcker om kommissarie Jimmy Perez i Lerwick, huvudorten på Shetlandsöarna, även om den senare har övergått till manus som är specialskrivna för TV. Det ska komma mer av den, har jag förstått. Den här novellen handlar också om Perez, såvitt jag förstår ganska tidigt i hans karriär, men den kontinuiteten spelar inte så stor roll, faktiskt.

Perez har ett av omständigheterna betingat originellt privatliv. Han är skild från sin första fru och änkling efter sin andra. Genom det andra äktenskapet blev han styvfar till en dotter, som han nu har vårdnaden om, men hon är kvar på Shetland när han reser till Skottland, ditkallad av första hustrun, numera omgift tvåbarnsmor. De verkar inte ha mycket kontakt annars, men så blir det förstås utan gemensamma barn och med visst geografiskt avstånd. Nu har det inträffat att den lilla by där exhustrun bor med sin nya familj sjuder av rykten, i huvudsak innehållande att hennes nye man, byns läkare dessutom, ligger bakom ett dödsfall. Det är en ung kvinna som antas ha begått självmord, men det bryr ryktesspridarna inte sig om, och inte heller Perez tycker att det stämmer riktigt, när han börjar nysta i det hela.

I sitt lilla format är det här en riktigt bra historia med stark lokalfärg från en höstvintrig landsbygd, en byskola med den dödas tidigare kolleger, ett litet hotell med nyfiken värdinna, en gård som är för liten för att bära sig om inte någon arbetar bredvid, och ett antal snabbt men skarpt tecknade karaktärer. Varför det inte har blivit en roman kan man undra, men nu är jag i alla fall inställd på att läsa mer om Jimmy Perez, en kompetent och sympatisk polis utan de problem som är så vanliga i genren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar