måndag 29 januari 2024

10. Charles Kingsley: The Water-Babies. A Fairy Tale for a Land-Baby


Det här är en underlig bok, även med tanke på att den är från 1862-63. Den är på en gång ett inlägg i frågan om barnarbete, en moraliserande fabel och en äventyrsberättelse för barn. Däremellan lyckas författaren också peta in små satiriska slängar om diverse aktualiteter, såsom evolutionsläran.

Det handlar i alla fall om lille Tom, som jobbar åt den elake sotaren mr Grimes. (Sotare var förresten ett av de vanliga barnarbetena, eftersom det var så praktiskt med små människor som lätt kunde krypa i skorstenarna.) Han får följa med på ett uppdrag på ett gods utanför stan, men kryper vilse i labyrinten av skorstenar och hamnar i miss Ellies sovrum, där han både skrämmer henne och smutsar ner. Han flyr genom fönstret, och genom ett antal förvecklingar hamnar han i ett vattendrag där han möjligen drunknar, om man ska se det konkret. Vill man se det mer symboliskt blir han ren och förvandlas till en "water-baby" (i svenska översättningar omväxlande kallat flodbarn och havsbarn). Som sådan träffar han olika vattenväsen och blir allt renare även själsligt.

Man kan inte komma ifrån att ärendet ibland ställer sig i vägen för själva berättelsen. Numera är det här nog en bok som snarare är intressant att ha läst än riktigt bra medan man läser den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar