tisdag 30 januari 2024

11. Eva Ullerud: Gamla synder


Lillemor som är huvudperson i den här kortdeckaren måste anses mer än vanligt nyfiken, men så är det också det som gör att hon får reda på saker som leder till att en ganska trasslig härva av händelserna kan redas ut. Då har hon (och maken Torsten) fått pusselbitar av både hårfrisörskan, prästen, pubägaren och affärsinnehavaren i den engelska småstad som de tillbringar några höstveckor i. Egentligen är anledningen att de reser dit att de vill se hur sonen Fredrik har det med sitt nya jobb, och i förbifarten reds också en liten härva på hans firma ut, så både han och kollegan/flickvännen Laura går fria från misstankar.

Lillemor och Torsten får bo i ett hus som tillhört Lauras faster, ett praktiskt arrangemang eftersom där också finns en katt som behöver viss tillsyn. Där finns också en vind med massor av intressanta saker, som Lillemor letar sig igenom (ibland känns hon aningen gränslös), och en liten markbit med inhysta får. Där hittas på ett tidigt stadium fårens ägare ihjälslagen, och den lokala polisen är inte mer formalistisk än att Lillemor tilllåts assistera i utredningen. Man ska inte ha för höga krav på realism i den här genren, och jag tycker ändå att det här fungerar inom dess givna ramar,

Jag var ganska säker på att Edenbridge var fiktivt, eftersom det så oerhört väl motsvarade den stereotypa bilden av engelsk småstad som vi möter i Midsomer och andra fiktiva grevskap. Men det verkar finnas i verkligheten, inklusive kyrka och pub med sina rätta namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar