fredag 19 januari 2024

5. Max Lundgren och Reijo Stävenborg: Åshöjdens BK. Sagans slut



Härmed går projektet med de återutgivna Åshöjdens BK-serierna från tidningen Buster i mål. Den som har läst dem tidigare ‒ eller läst böckerna ‒ vet att laget lyckas nå en kvalplats till allsvenskan genom att vinna sin division två-serie, ty detta utspelar sig på den tiden då seriesystemet var logiskt. Det finns fyra division två-serier och lagen möts i en kvalserie. Där är Åshöjdens BK ett enda mål från att gå till allsvenskan, kanske den mesta dramatik som den här långa klättringen från gärdsgårdsserierna bjuder på.

På vägen dit får spelarna stifta bekantskap med delvis nya världar:



Inte minst gäller det Benny, det från Småland värvade naturbarnet som frestas av ett proffskontrakt med Sporting Lissabon. (Där ligger serien nära sin egen nutid, eftersom det figurerar en agent vid namn Bosse Lentz ‒ se här för referens.)

Men Jorma, Edward och Benny återvänder förstås med jämna mellanrum till Elins kök, där förtäring aldrig saknas:



Trots dramatiken i det stora tycker jag att serien har blivit något upprepande i sina detaljer, men kanske är det en följd av jag nu inte har läst ett avsnitt i veckan (eller mer sällan, som det blev när tidningens utgivningstakt sjönk), utan i längre sjok. Men när det i nästan varje avsnitt ropas "Nu klämtar det" eller önskas att någon ska ha "propeller i ändan" eller häpnas över någon som "skjuter som en häst sparkar", då är det svårt att inte sitta och vänta på nästa gång.

Bäst i den här utgivningen, och allra mest så i den här delen, är extramaterialet. Här handlar det om verklighetens Åshöjden, samhället Åsljunga i norra Skåne. Det är väl ingen hemlighet att det stod som förebild när Max Lundgren skrev böckerna, men här får man mer bakgrund vad gäller ett antal karaktärer, inte minst den lokale pamp som blev Blåbärskungen och hans systerson, som stod modell för Edward. Det avsnittet kan man läsa separat på olika håll ‒ sök på författaren Erik Niva och "Åshöjden på riktigt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar