fredag 26 januari 2024

8. Jakob Wegelius: Spionerna i Oreborg


Tidigare har jag läst Jakob Wegelius trilogi om apan Sally Jones, men den här boken är äldre än så, och kom ut första gången redan 1994. Det är en historia med många karaktärer och en hel del att hålla reda på vad gäller vem som är var när, vem som vet vad om vem och inte minst vem som är förklädd. Jag tror att den kan uppfattas som krävande av den åldersgrupp den vänder sig till, men säkert också spännande för den som gillar mysterier.

Det handlar mest om magister Nillebu som skickas från Snårholmarna till Oreborg som spion. Han har ingen erfarenhet i yrket och är faktiskt inte till särskilt stor nytta. De bofasta spionerna är något mer kompetenta, men drivs av diverse olika motiv som inte alltid är kompatibla. Det är förstås en historia som inte är det minsta realistisk när det gäller hur underrättelseverksamhet bedrivs, men den är också inplacerad i ett sammanhang som ger en omisskännlig sagoton. Oreborg påminner en del om de småstäder som förekommer hos Astrid Lindgren, tycker jag, och i Skärgårdshavet utanför härjar pirater, som dock på barnboksvis är snälla innerst inne.

Ett bra betyg åt en barnbok kan vara att den också kan läsas av vuxna med behållning, och så är det verkligen med den här. Jag tror att den dessutom är utmärkt som högläsningsbok för den som inte riktigt har kommit igång att läsa själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar