söndag 6 april 2014

35. Maria Lang: Jan och Katja jagar en kista


I denna Maria Langs sista ungdomsdeckare har Jan hunnit bli åtta år och Katja arton, så hon har körkort och en "beigegrå Volkswagen 1200" av 1965 års modell. Över huvud taget är det noga med bilmodellerna på ett lite överraskande sätt. Man undrar om Lang har haft hjälp av någon yngre bilintresserad släkting.

Jan råkar på sitt vanliga sätt in i något lite skumt, den här gången när han är på bärplockningsutflykt med sin mamma och syster i de stora skogarna på Silveråsen utanför Skoga. I början är det lite oklart om den ålderdomligt klädda damen i det förfallna huset finns på riktigt, om hon är ett spöke eller om Jan bara fantiserar. Så småningom knyts den historien ihop med en målad kista som dyker upp på auktion i Skoga, ett yngre par som renoverar gamla möbler samt en skum typ i solglasögon och vit kostym. (På auktionen säljs tolv band Selma Lagerlöf för 250 kronor. Frågan är om man skulle få mer idag, nästan 40 år senare.)

Det är de gamla vanliga ingredienserna med att Jan hamnar i knipa, försvinner, förs bort, återkommer, inser något som han inte själv förstår hur viktigt det är etc. Med tanke på att det brottsliga gäller antika möbler är det inte så blodigt, men att gå vilse i ändlösa skogar kan vara nog så farligt.

Almi Graan och Mikael Lindby medverkar den här gången inte, men Erk Berggren, Jans föräldrar, Katjas farföräldrar och ett par andra bekanta är med som vanligt. Lite omtuggande känns det som, tyvärr, men det är kanske inte meningen att en vuxen ska läsa alla fyra böckerna samma vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar