onsdag 14 januari 2015

4. Stieg Trenter: Som man ropar...


Denna Stieg Trenters andra bok utspelar sig sommaren 1943, året efter den föregående. När jag tänker på vad jag har läst av Trenter tidigare minns jag det som att det påfallande ofta är sommar; det ska bli intressant att se om det intrycket visar sig vara sant när jag arbetar mig igenom hela hans produktion.

Vad gäller intrigen har den här boken inte något gemensamt med föregående mer än att en kommissarie Kjellberg, som var med på ett hörn förra gången, nu har huvudansvaret för polisutredningen. Trenters genomgående problemlösare, fotografen Harry Friberg och kriminalintendenten Vesper Johnson, har ännu inte gjort entré. Inte heller finns det så många spår av den mat som lär stå i centrum i många av de kommande böckerna. Eventuellt beror det på ransoneringen, men vid ett restaurangbesök beställs det i alla fall "delikatessassietter", en tidsmarkör så god som någon.

Huvudrollen kreeras i väntan på Friberg av journalisten Gerard Anderson, som av en gammal klasskamrat får låna en sportstuga i gränstrakterna mellan Värmland och Dalarna. Det är lika somrigt där som det var i Stockholms skärgård sommaren innan, men hans veckor där är mer en upptakt till rafflande händelser som till största delen utspelar sig i Stockholm. Gerard försöker med varierande framgång klara sig själv från såväl mordmisstankar som Gestapo-agenter som norska motståndsmän.

Det är rätt spännande för det mesta, och inte minst är Trenter även nu en hejare på att avsluta varje kapitel med en cliffhanger. Sedan jag skrev om föregående bok har jag hittat en uppgift att den först publicerades som följetong i Allers, och det förklarar ju varför den är upplagd på det sättet. Eventuellt är det lite för många sammanträffanden för min smak, som att två cyklar, tillhöriga en god vän till Gerard, är påpassligt tillgängliga när de behövs och att ovanligt många personer verkar ha skjutvapen hemma.

Tre av Trenters böcker om Friberg och Johnson blev tv-serie på 80-talet med Örjan Ramberg och Stig Grybe i huvudrollerna. Den minns jag som spännande, men jag hade helt missat (eller glömt) att även denna blev tv i samma veva. Som Gerard syns Tomas Norström, som jag annars mest förknippar med rollen som tafatt lillebror i Pistvakt. Som kommissarie Kjellberg ser vi ICA-Stig, och tittar man noga kan man också se både en ung Måns Herngren och Gert "Äntligen" Fylking som tyska agenter.

Det är en till största delen ganska trogen televisering av boken, men tyvärr har den en påhängd slutscen som boken av mycket goda dramatiska skäl saknar. Den förstörde nästan hela intrycket för mig. Roligast är annars en replik som inte heller finns med i boken, sagd av en anonym tant i en tågkupé: "Det finns ju folk som säger Sollefteå, men själv säger jag alltid Skellefteå."

4 kommentarer:

 1. Såg du att den finns som tv-serie i Öppet arkiv förresten? Tänkte titta på den när vi läst den. Var just inne på bokbörsen och beställde den och övriga sex sista romanerna vi inte har läst. /Gabriella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut - se sista två styckena ovan. ;)

   Radera
 2. Ja, mea culpa =) Jag ska inte kommentera från min läsplatta! Halva kommentaren försvann och jag missade slutet på din text. Låter som en underbar tant! Måste ju se den sen trots konstig slutscen.

  Vi läste ut Ingen kan hindra döden i förrgår och den var ju rätt charmig ändå. Fast det var väldigt mycket veckotidnings varning över alla cliffhangers och överdrivna beskrivningar. Han blev bättre med åren, den käre Trenter. Som du skrev så var det flera trådar han verkade glömma bort eller slarva med uppnystandet av, (syrenbersån? var kom den ifrån?) och för många karaktärer (han släpte ju flera bara så där - Lolo?) Men ändå en helt ok debutdeckare tycker jag.

  Insåg att vi inte läst Som man ropar heller, utan att vi började med den första Harry Friberg - Farlig fåfänga - som ju är nästa du skall läsa. Jag gillade verkligen den.Särskilt kul när man google map-ar och hittar alla husen i Stockholm, dessutom är ju stället nu nån slags författar/konstnärs-stipendie ställe, så fanns en hel del info på nätet. Ser fram emot att läsa din recension sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är absolut sevärd och jag blev ändå lite imponerad av vad de hade gjort med miljöer, bilar, kläder m m. Men nästa börjar ju med den klassiska restaurangscenen där Harry vill ha sniglar, men i stället får hålla till godo med kalvhjärna.

   Radera