tisdag 9 mars 2021

28. Matthew Costello och Neil Richards: A Shot in the Dark


Om man kan tänka sig en korsning av Agatha Christie och P G Wodehouse kommer man ganska nära den här kortromanen. Det handlar om sir Harry Mortimer, ung och stilig, och hans nyblivna hustru Kat, vars mest framträdande egenskap är att hon är amerikanska. De har träffats någonstans ute i världen, eventuellt i Kairo, där de har arbetat på varsin ambassad, men nu ska Harry tjänstgöra på utrikesdepartementet i London, och de ska bo på hans ärvda gods. Riktigt varför de inte flyttar in i huvudbyggnaden förstår jag inte, men där bor Harrys faster Lavinia, som väl annars hade varit naturligare att placera i the dower house, där nu det unga paret ska reda sitt näste.

Mysteriet här utspelar sig under en helg när godset gästas av diverse släktingar och vänner, på det sätt som man har stiftat bekantskap med så många gånger i brittisk litteratur, film och TV. Formatet gör att persongalleriet ändå begränsas, men man förstår att där finns fler gäster än dem vi får träffa. Det blir skottlossning, ty det här utspelar sig vid den tid då varje herre hade kvar sitt vapen från The Great War, som ännu inte hade fått byta namn till första världskriget. Det blir också utredning, där polisen beredvilligt lämnar plats åt Harry och Kat att sköta utfrågningar och säkra spår. Och så blir det elevenses, cocktails och jag vet inte allt.

Som en stunds underhållning utan djupare anspråk fungerar det här över förväntan. Utan att direkt vara en cliffhanger signalerar slutet också att det finns mer att berätta om Harry och Kat, och även faster Lavinia är en karaktär värd att återknyta bekantskapen med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar