onsdag 24 mars 2021

48. F. Ansty: The Curse of the Catafalques



Julanknytningen är svag, och skräcken inte så blodisande i den här novellen. Men den lever faktiskt högt på sin humor, som definitivt gör den hörvärd.

Det handlar om en ung man som reser med båt från Australien till England, som man gjorde på den tiden. Han ska dela hytt med en annan ung man, som är mycket ovillig att resa, eftersom han ska träffa en ung dam i England, som hans faster - eller möjligen moster - i sitt testamente har uttryckt en önskan om att han ska uppvakta, eftersom hon har testamenterat sin förmögenhet till denna unga dam, som förresten bär det osannolika namnet Chlorine Catafalque. Det hela är dessutom förknippat med någon sorts förbannelse. Huvudpersonen erbjuder sig då att meddela den unga damen och familjen Catafalque att friaren inte kommer - det förekommer några olika varianter på hur det ska lösas, men han lämnar båten i Melbourne innan den avgår. Huvudpersonen bestämmer sig sedan för att iklä sig den andres identitet, eftersom ingen i England har träffat honom, och syftet är förstås att lägga beslag på den unga damen med tillhörande förmögenhet, kanske mest den senare. Tyvärr är det ju då det här med förbannelsen att ta hänsyn till.

F i författarnamnet står inte för något särskilt, eftersom det är en pseudonym, oftare stavad Anstey.

Den som inte har en ljudbokstjänst kan läsa hela novellen här, och den som inte har en ljudbokstjänst men ändå vill lyssna kan göra det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar