tisdag 1 juni 2021

100. Lotte Dalgaard: Mardrömmen i Mariestad – Historien om Helena Anderssons försvinnande


Om man inte orkar ta sig an en tråd på Flashback som i skrivande stund innehåller 36 916 inlägg kan man lyssna på - eller läsa - den här skildringen av fallet med Helena Andersson, som försvann i Mariestad en sommarnatt 1992. Det har varit ett av de där fallen som har återkommit i medierna med ojämna mellanrum, ibland för att det faktiskt har hänt något i utredningen, ibland för att Leif GW Persson har sett sig föranlåten att uttala sig, ibland bara för att det har gått ett jämnt antal år sedan det hände.

Boken är översatt från danska, och bakgrunden till det är att författaren var journalistpraktikant 1992 och skickades till Mariestad för att skriva om fallet. Främsta anledningen till det i sin tur var att en dansk man var misstänkt för att vara inblandad i försvinnandet. Översättningen är tyvärr inte alldeles lyckad. Dels förklaras en del som kanske måste förklaras för danskar men inte för svenska läsare (att Vänern är Sveriges största sjö understryks minst två gånger), dels har översättaren inte riktigt förstått att "køre" inte alltid betyder "köra" utan också kan betyda "åka" (vilket ju har viss betydelse när det handlar om förflyttningar den aktuella kvällen och natten), dels är det rätt stor förvirring vad gäller rättsliga termer ("vittnesförklaring" verkar motsvara det jag hade kallat vittnesmål, men det är bara ett av många exempel).

Innehållet bjuder nog inte de redan pålästa på så mycket nytt, men för oss som inte har följt allting sedan det hände duger det som sammanfattning. Men boken lider också av att i original ha varit uppdelad i tre avsnitt, och att vissa fakta återkommer mer än en gång som en rekapitulation, som jag klarar mig utan när jag hörde det för tio minuter sedan. Det står ändå klart att det är en del i utredningen som inte stämmer, och att allt som alla har uppgett inte kan vara sant samtidigt. Hur det gick till och vad som hände kommer man inte så mycket närmare, och det kanske inte är att vänta sig så här långt efteråt. Men Flashbackdetektiverna tragglar på, så bortglömt är det här fallet inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar