fredag 25 juni 2021

116. Hans Koppel: Hemvändaren


Det kan dölja sig vad som helst bland följetongerna på Storytel; jag har lyssnat på både utmärkta och usla historier där. De sistnämnda syns ofta inte här, eftersom jag inte brukar höra dem till slut. Den här är om inte utmärkt, så i varje fall så mycket till sin fördel att jag lyssnar klart. Jag tror dessutom att det är den sortens bok som gör sig allra bäst för lyssning.

Det handlar om Karin, som har skrivit ett par finlitterära böcker med viss framgång hos kritikerna, men måttlig dito hos läsarna/köparna. Nu kommer hon ut med en deckare om en kvinna som mördar och styckar män, och får därför sitta i en panel på Bokmässan med två äldre manliga författare, som ondgör sig över deckargenren och dess låga kvalitet. Karin tröttnar, säger några väl valda ord, reser sig och går. Eftersom det hela dessutom sänds direkt i TV blir hennes deckare mer uppmärksammad än den annars hade blivit, säljs till utlandet, och hon förväntas ställa upp och bli intervjuad i alla tänkbara sammanhang. För att inte tala om att hennes bakgrund dissekeras på Flashback. Första avsnittet av följetongen slutar med att hon per telefon får reda på att hennes mamma har hittats död framför TV:n, och Karins första tanke är att hon har fått en hjärtinfarkt av upprördheten i samband med TV-programmet.

Därifrån rullar det på med sådant som behöver göras efter ett dödsfall i familjen. Karin måste tillbringa en hel del tid i mammans hus i en av Helsingborgs fashionabla delar, hon träffar gamla bekanta och skaffar sig en och annan ny bekant, samtidigt som uppmärksamheten efter mässan inte riktigt lägger sig. Det är en kombination av roligt och spännande på ett ganska ovanligt sätt, och berättat på ett aningen gränslöst sätt, som kunde bli outhärdligt, men bidrar till komiken. Ibland påminner det om Martina Montelius, som jag ju har gillat när jag har läst henne.

Men nog är det synd att en annars bra ljudbok, som utspelar sig i Helsingborg, inte är korrekturlyssnad så att det blir rätt uttal av Ramlösa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar